לימודי תואר ראשון - בלימודי מזרח התיכון והאיסלאם

משך הלימודים: 3 שנים/ מסלול בשנתיים | מתכונת הלימודים: דו חוגי | סטטוס הרשמה: למועדי הרשמה לחץ כאן| אתר החוג

המזרח התיכון הוא ערש הציביליזציה ומקום לידתן של שלוש הדתות המונותיאיסטיות. האזור כולל את מדינות ערב והמדינות המוסלמיות ממרוקו במערב ועד איראן במזרח, מתורכיה בצפון ועד תימן וסודן בדרום. זהו המרחב בו נמצאת ופועלת מדינת ישראל ולהבנתו והכרתו יש חשיבות עצומה לקיומה, ביטחונה, התפתחותה הכלכלית ושגשוגה החברתי והתרבותי.

החוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם – אחד החוגים הוותיקים באוניברסיטת חיפה – מקנה ידע בינתחומי נרחב על אזור המזרח התיכון בפרט, ועל העולם המוסלמי הכולל כמיליארד וחצי איש הפזורים כיום בכל רחבי הגלובוס, בכלל. הבנת התהליכים ההיסטוריים, הפוליטיים, הדיפלומטיים, הכלכליים, החברתיים והתרבותיים שביסוד האירועים המתרחשים במרחב זה חיונית עבור מעצבי המדיניות בישראל, חוקרים באקדמיה, עובדי משרדי הממשלה והמגזר הציבורי על כל גווניו, אנשי עסקים, אנשי הוראה, פעילים בארגונים אזרחיים, וכל מי שמבקש להבין את האזור. הלימודים בחוג מלווים בחוויית לימודים ייחודית באוניברסיטה הרב-תרבותית והבין-דתית המובילה בארץ.

החוג מעניק תואר ראשון (דו חוגי), תואר שני עם תזה או ללא תזה, ותואר שלישי בלימודי המזרח-התיכון והאסלאם. תוכנית הלימודים כוללת קורסים על ההיסטוריה הקדומה והמודרנית של האזור, דת האסלאם, הלאומיות הערבית, החברה הפלסטינית, מעמד האישה והמשפחה, משפט וחברה, תקשורת, תיירות ועוד. חשיבות רבה ניתנת במהלך הלימודים ללימוד אחת משפות האזור: ערבית ספרותית, ערבית מדוברת, פרסית או תורכית.

מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים

יש לך פסיכומטרי גבוה? עוד יותר כדאי לך ללמוד אצלנו
אם ציון הפסיכומטרי הכללי שלך הינו 730 ומעלה, יש לנו בשבילך מלגה בשיעור 100% משכר הלימוד לשנה הראשונה.
אם ציון הפסיכומטרי הכללי שלך בין 700 לבין 729, יש לנו בשבילך מלגה בשיעור 50% משכר הלימוד לשנה הראשונה.
פסיכומטרי 600+
אם ציון הפסיכומטרי הכללי שלך בין 625 לבין 699, יש לך אפשרות לזכות במלגה בשיעור 50% משכר הלימוד לשנה הראשונה
.
אם ציון הפסיכומטרי הכללי שלך בין 600 לבין 624, יש לך אפשרות לזכות במלגה בשיעור 35% משכר הלימוד לשנה הראשונה
.
כללי הזכאות למלגות מפורטים כאן >>

ההחלטה לגבי קבלה ללימודים לתואר ראשון לאוניברסיטת חיפה מתבצעת על סמך עמידה בכל בתנאי הקבלה הכלל אוניברסיטאיים ותנאי הקבלה החוגיים יחדיו*.

תנאי הקבלה הכלל אוניברסיטאיים הם:

1. תעודת בגרות מלאה=תעודת בגרות ישראלית, או שוות ערך לה
  2. ציון בשפה האנגלית מתוך הבחינה הפסיכומטרית, מבחן אמ"יר, בחינת אמי"רם או על סמך מבחני SAT, TOFEL ו-IELTS. רמת האנגלית המינימלית הנדרשת לתחילת תואר ראשון הינה בסיסי. סטודנט שאינו עומד בתנאים אלו וציונו באנגלית הוא בין 50-84 יהיה במעמד "על תנאי".

3. ציון בבחינת ידע בעברית (יע"ל או יעלנט) המיועדת למועמדים ששפת ההוראה בביה"ס התיכון לא הייתה עברית ולא נבחנו בבחינה הפסיכומטרית בשפה העברית. הציון הנדרש בבחינה הינו 120. אוניברסיטת חיפה מאפשרת למועמדיה לגשת לבחינת מיון בעברית (למידע נוסף והרשמה לבחינה לחץ כאן).

בנוסף לתנאי הקבלה הכלל אוניברסיטאיים, על המועמד לעמוד בתנאי הקבלה החוגיים:

• ציון משוקלל 550 או תנאי קבלה מיוחדים לפקולטה למדעי הרוח
  • יע"ל 105 לפחות עבור מועמדים שלמדו בבית ספר בו שפת ההוראה לא היתה עברית
  • הערה: מכינת קיץ חוגית- מועמדים אשר ידרשו להשתתף במכינת קיץ של החוג (פרטים מלאים באתר החוג) התאמתם תבחן במהלך מכינת הקיץ החוגית.
  • קבלת בוגרי המכינה של אוניברסיטת חיפה ללא מבחן פסיכומטרי -תשפ"ד:ממוצע  ציונים במכינת מדעי החברה והרוח :  85 ומעלה.

רמת סיווג אנגלית: מתקדמים א'.מכינה של אוניברסיטת חיפה לתואר ראשון ללא מבחן  פסיכומטרי

• תנאי קבלה עבור מסלול דו שנתי:

• סכם 560
  • פסיכומטרי גולמי לפחות 600
  • ראיון חוגי
  • אנגלית רמת בסיסי
  • יע"ל ציון 120 (עבור מועמדים שלמדו בבית ספר בו שפת ההוראה לא היתה עברית)

למחשבון סיכויי קבלה לחץ כאן

תנאי קבלה ללא פסיכומטרי, לבעלי תעודת בגרות**:

תתאפשר קבלה למסלול קדם לתואר ראשון  – במסלול זה ידרשו המועמדים ללמוד קורסים המפורטים מטה.

להלן תנאי הקבלה למסלול קדם תואר:

• ממוצע בגרות של 85 לפחות
  • רמת אנגלית- בסיסי לפחות
  • עברית-בחינת יע"ל 105 לפחות או בחינה אוניברסיטאית מקבילה אם תהיה, או סיום בהצלחה של קורס אוריינות אוניברסיטאי.

רשימת הקורסים המוצעים במסגרת מסלול קדם תואר ראשון:

106.1123 כתיבה מדעית
106.1001 מבוא לתקופה המוסלמית הקלאסית
106.1103 מבוא לדלת האסלאם (מתוקשב)
106.2023 גבולות חדשים, אתגרים ישנים/חדשים (מתוקשב)

יש לבחור קורס מבוא אחד מבין שני המבואות הבאים (שיתקיים באותה שנה בסמסטר א')
"מבוא לדת האסלאם" או "גבולות חדשים, אתגרים ישנים/חדשים.
את כל קורסי הקדם צריך לסיים ולעבור בציון של 75

תנאי קבלה לבעלי תואר אקדמי
בעלי תואר אקדמי ממוסד מוכר, המעוניינים ללמוד תואר ראשון בחוג לללימודי המזרח התיכון והאסלאם, יידרשו לעמוד בדרישות הבאות:
ממוצע 80 לפחות בתואר הקודם

אפשרות לאפיק מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה על פי התנאים המפורטים באתר האוניברסיטה הפתוחה.

*אוניברסיטת חיפה שומרת לעצמה את הזכות לשנות את האמור בתנאי הקבלה, באם תתגלה טעות.
**תעודת בגרות=תעודת בגרות ישראלית, או שוות ערך לה .

תאריך עידכון אתר 10.01.2023

בוגרי החוג משתלבים בתחומים מגוונים כגון באקדמיה, במגזר הציבורי ובמשרדי הממשלה (משרד החוץ, משרד הביטחון וזרועות הביטחון השונות, משרד החינוך, ועוד), במגזר העסקי ובארגונים אזרחיים.