"אנחנו צריכים בעלי ברית אקטיביים": ראיון עם
עופרי בשן רכזת האחווה הגאה

יצא לכם להתלבט האם לשתף פרטים מהחיים האישיים שלכם במרחב האקדמי זה לא רלוונטי או לא מתאים? סטודנטים להט״בים רבים מתלבטים האם כדאי להם לחשוף את זהותם במוסד הלימודים, כאשר הם צריכים לפרוץ מחסום כפול: גם את הדיסטנס שיכול להיות במרחב לימודי ורציני, וגם את הארון. עופרי בשן, רכזת האחווה הגאה באוניברסיטת חיפה, סטודנטית בפקולטה למשפטים, מספרת שהתלבטה אם להביא את בת הזוג שלה לטקס בפקולטה בו היא קיבלה מלגה.
״מוזר לי להודות שזאת הייתה החלטה לא פשוטה בשבילי, זה הפתיע אותי שחששתי. אפילו שאני כבר המון שנים מחוץ לארון ומחזיקה בתפקיד שבאמת לא משאיר הרבה מקום לספק, עדיין התלבטתי אם אולי להגיע לאירוע לבד זה עדיף על זה שיכירו אותי ״יותר מדי״. חשבתי שאולי הזוגיות שלי היא באמת דבר שאני צריכה להשאיר בחיים הפרטיים שלי מחוץ לפקולטה כדי שהיא לא תצבע את כל מה שאני בעיני אחרים”.
שבוע שעבר צוין ברחבי העולם, היום הבין-לאומי נגד הומופוביה (ולהט”בפוביה) שמטרתו היא להעלות את המודעות לאלימות, אפליה והדחקה של הקהילה הגאה ברחבי העולם. תפסנו לשיחה את עופרי בשן רכזת האחווה הגאה בקמפוס, כדי לשמוע על המצב בארץ ובאוניברסיטה ועל הקשיים וההצלחות.

האחווה הסטודנטיאלית הגאה באוניברסיטת חיפה היא חלק מרשת ארצית של אחוות גאות שפועלות בלמעלה מ-30 מוסדות להשכלה גבוהה בישראל והיא מיזם משותף מבית האגודה למען הלהט״ב, התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית ופר״ח – תכנית לאומית להשפעה חברתית. האחווה פועלת על מנת לאגד קבוצות חברתיות ומרחב בטוח לסטודנטים להט״ב, לקדם נראות, שוויון זכויות וסובלנות בקמפוסים ובמחקר. “לאורך השנה, בעיקר בשנים יותר רגילות מזאת, אנחנו מקיימים ערבים חברתיים, הרצאות, פעילויות דיוניות ומקימים דוכן גאווה באוניברסיטה ובמצעד הגאווה בחיפה. בתור השיא של השנה, יוצאים לסופ״ש אחווה יחד עם סטודנטים מכל הארץ”, משתפת בשן.
כיצד השפיעו אירועים לאומיים/פוליטיים על האווירה בקמפוס כלפי הקהילה הגאה?
“בזמנים של מתיחות פוליטית, כמו בתקופת המלחמה בה אנחנו נמצאים, יש רגרסיה במצב של הקהילה הגאה ועלייה במקרים אלימים כלפיה, ההקצנה הזאת ניכרת גם בגישה של השלטון כלפי להט״בים וגם בשיח הציבורי. אל מול העליה בלהט״בופוביה, שניתן ללמוד עליה מדו״ח מצב ההומופוביה שעלה השבוע, ניתן גם ללמוד על ירידה באחוז הדיווחים.
האוניברסיטה שלנו היא מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית, אז באופן בלתי נמנע, המצב משפיע גם עליה. אל מול ההצלחות של הקהילה בעשורים האחרונים, המלחמה והשפעותיה ניכרות. הרבה חברים בקהילה הגאה מרגישים שמצופה מהם להוכיח את נאמנותם למדינה כדי להבדיל את עצמם מהלהט״בים שמבקרים את מדינת ישראל בחו״ל. החשד הזה של החברה בלהט״בים כ׳בוגדים׳ פוטנציאלים משומש במקרים רבים להצדיק אלימות והטרדות כלפיהם במרחב הציבורי וברשת. אל מול זה, הרבה להט״בים מסכנים את חייהם ונותנים מזמנם כדי לשרת בשירות מילואים, אבל הם עדיין לא אזרחים שווי זכויות.
ההידרדרות בביטחון של הקהילה הגאה היא תופעה עולמית בימים אלו. בין אם אלה החוקים של טראמפ נגד טרנסים, הקביעה של בית המשפט בבריטניה שנשים טרנסיות אינן נשים והחוקים בהונגריה נגד להט”בים. המגמה השלילית הזאת נותנת חיזוק ולגיטימציה לשנאת להט״בים גם בישראל”.
מה הייתם רוצים שאנשים יבינו על חווית הסטודנטים הלהט”בים באקדמיה?
“פה אין לי תשובה מאוד טובה לתת, אני חושבת שבעיקר חשוב להבהיר שיש סטודנטים להט”בים באוניברסיטה, המון אפילו. עם זאת, מחקר מ-2017 מצא שיותר מרוב הסטודנטים הלהט״בים בוחרים לא לצאת מהארון באקדמיה. אלו שכן, חווים במקרים רבים הטרדות ושומעים אמירות פוגעניות מסטודנטים ומרצים.
אבל לא צריך להפעיל אלימות ממשית כלפי להט״בים כדי שהם ירגישו שהם לא מוזמנים באופן מלא למרחב. ההתלבטות שלי אם להביא את בת הזוג שלי לטקס בפקולטה לא נבעה מריכוז גבוה של הומופובים בפקולטה למשפטים או מאמירות שאמרו לי. המצב הפוך לגמרי, אני יודעת שיש מסביבי המון סטודנטים וסגל מדהימים שיחלצו לעזרתי אם מישהו בכלל יעיז להגיד לי משהו. עם זאת, המרחב הציבורי לא ניטרלי ללהט״בים כמו שהוא מרגיש ניטרלי לסטרייטים. קל ללהט״בים להרגיש שאין להם מקום כשהם חווים את ההבדלים בין האופן שבו סטודנטים סטרייטים ולהט״בים מדברים על הזוגיות שלהם, רואים כמה מעט להט״בים בעלי תפקיד יש במוסד בו הם לומדים, וכמה יותר מעטים אלו מתוכם שמדברים על כך.
עם זאת, חשוב לציין שהנתונים שיש לנו על המצב של להט״בים בקמפוסים מגיעים כולם מסקר דיי ישן. בגלל זה, האחווה הסטודנטיאלית הגאה הארצית בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון, מובילה מחקר חדש שאוסף נתונים כדי להקים מאגר ידע על מציאות החיים של להט״בים במוסדות להשכלה גבוהה שבו נוכל להשתמש כדי לקדם שינוי”.
לסיום, מה הייתם רוצים שאנשים יעשו ביום זה כדי להביע תמיכה בקהילה?
“קודם כל, אם אנשים מעוניינים לתמוך בקהילה, שלא יצמצמו את התמיכה שלהם ליום אחד או לחודש אחד. הקהילה הגאה נמצאת במצב חירום גלובלי. לרוב האנשים אין באמת יכולת להשפיע על המדיניות או החוקים של מדינות שונות, אבל חשוב שכמה שיותר אנשים ינקטו עמדה ברורה. זה לא מספיק להיות ‘לא הומופוב’, אנחנו צריכים בעלי ברית אקטיביים שיעמדו לצידנו אל מול ניסיונות רבים שמבקשים לבלום את המאבק לשוויון זכויות ללהט״בים ולהשיב לאחור את כל ההצלחות שהיו במאבק הזה עד כה.
כשעובר חוק חדש נגד להט״בים תשאלו את החברים הלהט״בים שלכם לשלומם. גם אם החוק הזה לא עבר בישראל, סביר להניח שהם בכל זאת חוששים. אם אתם מרצים או סגל מנהלי, תראו שאתם בעלי ברית ודמות בטוחה שהסטודנטים יכולים לפנות אליה, יתכן שהרבה מהם לא מודעים לקיומה של דמות כזאת בסביבה שלהם”.