צריכת מזון אולטרה-מעובד בגיל העמידה
מגבירה את הסיכון למחלת אלצהיימר

מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה: תזונה עשירה במזון אולטרה-מעובד בגיל העמידה עלולה להאיץ תהליכים מזיקים במוח ולהגביר את הסיכון לאלצהיימר בגיל מאוחר יותר
מחקר חדש שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב-העת המדעי The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease מצא כי צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד בגיל העמידה מגבירה משמעותית את הסיכון להתפתחות מחלת אלצהיימר בגיל מבוגר יותר. “ממצאי המחקר שלנו מראים כי צריכה מוגברת של מזון אולטרה-מעובד עלולה לפגוע בבריאות המוח ולהגדיל את הסיכון למחלת אלצהיימר, במיוחד כאשר הצריכה מתרחשת בגיל צעיר יחסית, הרבה לפני הופעת תסמיני המחלה,” אמרה פרופ’ גלית וינשטיין שהובילה את המחקר.
מזון אולטרה-מעובד הוא מוצר תעשייתי המכיל שילוב של רכיבי מזון טבעיים לצד חומרים סינתטיים כמו חומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל וחומרי שימור. מוצרים אלו, שנועדו לשפר את הטעם, להקל על השימוש ולהאריך את חיי המדף, מהווים כיום חלק משמעותי מהתפריט היומי. בארצות הברית, לדוגמה, הם מהווים כ-60% מהצריכה הקלורית. מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד לבין סיכון מוגבר להשמנה, סוכרת ותמותה מוקדמת. עם זאת, מעט מאוד ידוע על הקשר האפשרי בין מזונות אלו לבין בריאות המוח. במחקר הנוכחי ביקשו פרופ’ גלית וינשטיין מבית-הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, יחד עם צוות חוקרים מאוניברסיטת בוסטון, לבדוק את הקשר בין צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד לבין הסיכון להתפתחות דמנציה ואלצהיימר בגיל מבוגר.
החוקרים התבססו על נתונים ממחקר הלב של פרמינגהם (Framingham Heart Study), אחד המחקרים האפידמיולוגיים הגדולים והמוערכים בעולם. לצורך המחקר הנוכחי נבחרו 1,375 משתתפים בני 60 ומעלה, שהיו בריאים מבחינה קוגניטיבית ולא סבלו מדמנציה או שבץ בתחילת תקופת המעקב. המשתתפים מילאו שאלוני תזונה מפורטים, מהם חושבה כמות הצריכה היומית של מזונות אולטרה-מעובדים. בנוסף, נבדקו גם מדדים בריאותיים אחרים, בהם מדד מסת גוף, סוכרת, רמות כולסטרול ואיכות כללית של התזונה, שנמדדה לפי מדד בין-לאומי ((DASH לבחינת הרכב תזונה בריאה. לאורך תקופת מעקב ממוצעת של כ-12.7 שנים עברו המשתתפים סדרת בדיקות קוגניטיביות, ראיונות רפואיים ואבחונים מקצועיים שנועדו לאתר הופעת דמנציה ומחלת אלצהיימר.
מתוצאות המחקר עולה כי בקרב משתתפים בני פחות מ-68 שנים בתחילת תקופת המעקב, כל תוספת יומית של מנת מזון אולטרה-מעובד הייתה קשורה לעלייה של 13% בסיכון לפתח מחלת אלצהיימר. עוד נמצא במחקר כי משתתפים שצרכו עשר מנות או יותר של מזון אולטרה-מעובד ביום היו בסיכון גבוה פי 2.7 לחלות במחלה, בהשוואה למשתתפים שצרכו פחות מעשר מנות ביום.
הבדלים אלו נמצאו בלתי-תלויים בכמות הקלוריות הכללית ובאיכות התזונה של המשתתפים. “הרגלי תזונה בגיל הביניים עשויים להשפיע באופן משמעותי על הסיכון להתפתחות אלצהיימר בגיל מאוחר יותר. הממצאים מדגישים את הצורך להקפיד כבר מגיל צעיר על בחירת מזונות בריאים ומאוזנים, ולהפחית ככל הניתן את צריכת המזון האולטרה-מעובד. שינוי כזה אינו רק תורם לבריאות הכללית, אלא עשוי להוות אסטרטגיה יעילה למניעת פגיעות מוחיות ולשמירה על תפקוד קוגניטיבי תקין בהמשך החיים”, סיכמה פרופ’ וינשטיין.
החוקרים מדגישים כי הפחתת צריכת מזון אולטרה-מעובד – כבר בשנות החמישים והשישים לחיים – עשויה להקטין את הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר בעתיד, ולתרום לשמירה על מוח בריא וחיים פעילים ובריאים יותר בגיל המבוגר.
קראו עוד על המחקר בכתבה שפורסמה באתר YNET