- ללמוד אצלנו
- אודותינו
- יחידות אקדמיות
- הרשות ללימודים מתקדמים, בי”ס ללימודים מתקדמים ע”ש בלום
- הפקולטה למדעי הרוח
- הפקולטה למדעי החברה
- הפקולטה לחינוך
- הפקולטה למשפטים
- הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות
- הפקולטה למדעי הטבע
- בית הספר לרפואה
- בית הספר ללימודי ים ע״ש צ׳רני
- בית הספר לעיצוב
- היחידה לקידום ההוראה
- היחידה ללימודי אנגלית
- אוניברסיטת חיפה לנוער
- הכל לסטודנטים
- אגפי מנהל
- מחקר ופיתוח
- מה בקמפוס?
- ספרייה
- מעורבות וקהילה
אוצרות דפים: מאחורי הקלעים של
ספריית הילדים והנוער באוניברסיטת חיפה

מעשה בחמישה בלונים, חנן הגנן, כיפה אדומה, חסמב”ה – עצמו עיניים וזרקו את שמות ספרי הילדים והנוער שאתם מכירים. ההנחה שלנו שאתם מכירים לא מעט, כי אכן בז’אנר ספרי הילדים והנוער יוצאים מדי שנה מאות כותרים חדשים המיועדים למנעד רחב של גילאים. התקשיתם להיזכר? קפצו לספריית הילדים והנוער של אוניברסיטת חיפה.
הספריה אמנם מוקדשת לספרי ילדים ונוער, אבל אין כמו היום הבין-לאומי לספרי ילדים שמתקיים ב-2 באפריל כדי לעצור לרגע ולדבר על פעילותה החשובה עם יסמין אלעד, האחראית עליה. הספרייה נוסדה על-ידי פרופ’ אירן סבר כבר בשנת 1982, וכוללת מעל 25,000 ספרי ילדים בעברית ובערבית.
“הספרייה שלנו מיועדת קודם כל למחקר ולהוראה, ולכן יהיו בה גם ספרים ישנים וייחודיים שיצאו בהוצאות פרטיות ובתפוצה מוגבלת”, מסבירה אלעד. “מטרת האוסף היא לשמש הן כמקור ראשוני למחקר על ספרות ילדים והן כמקור משני לכל תחום ידע שנלמד באוניברסיטה. ספרי ילדים משקפים מגמות בחברה הישראלית ובחברה בכלל, ודרכם ניתן לזהות שינויים חברתיים, מגמות וערכים. ולכן ספרות ילדים משמשת לא רק לתחומים כמו שפה, ספרות וחינוך, אלא משיקה לכל הדיסיפלינות”.

אילו ספרי ילדים היו הפופולריים ביותר בספרייה בשנה האחרונה? האם יש מגמות חדשות שזיהית?
“הספרים המבוקשים לקריאה הם בשנים האחרונות פנטסיה וקומיקס. פנטסיה – מאז ההצלחה המטאורית של הארי פוטר וספרי קומיקס שבשנים האחרונות הופכים להיות ז’אנר מועדף לכל הגילאים וגם יותר ויותר יוצרים ישראליים כותבים ומוציאים לאור קומיקס בעברית. רבים מהספרים שיצאו בשנים האחרונות לגיל הרך עוסקים בקשיבות (מיינדפולנס), ויסות חושי ורגשי. בעקבות המלחמה יצאו עשרות ספרים העוסקים בין השאר בהורים המשרתים במילואים, מפונים, סיפורי גבורה והנצחה, והתמודדות עם פוסט טראומה של הורה ועם מוות של הורה או אח”.
מהם האתגרים העיקריים בניהול ספריית ילדים ונוער באוניברסיטה? במה זה שונה מספריות ילדים רגילות?
“כמובן שלא ניתן להזמין את כל ספרי הילדים והנוער שיוצאים לאור – מדובר באלפי כותרים בשנה, ולכן אני נאלצת להגביל את רכישת הספרים מפאת תקציב ומקום, והבחירה היא לא פשוטה: האם להזמין ספרים מסדרות פופולריות שמאוד מבוקשים אך ‘זמן המדף’ שלהם קצר והם תופסים מקום? האם להזמין גם ספרים לא איכותיים נעדרי עריכה ספרותית, איורים לא מקצועיים ודפוס ירוד – אבל הנושא שלהם מבוקש? האם להעדיף ספרים בעלי נושאים ייחודיים כמו ספרים הבאים להנגיש מידע על מחלות נדירות, או להעדיף ספרים על מחלות שנכתבו עליהן ספרי ילדים כמו סוכרת, למשל או צליאק כדי להציע מבחר של ספרים בנושא?”.
איך אתם מאזנים בין ספרים קלאסיים לבין ספרות ילדים עכשווית בבחירת הספרים לאוסף?
“כספרייה אקדמית, אני שמה דגש על ספרים שהם לא רק ספרי קריאה אלא גם ספרי מידע, וכן גם על אוסף ספרי ילדים בערבית. יש לנו אוסף גדול, עדכני ומגוון שמשמש קוראים וחוקרים מכל הארץ וגם מחו”ל.
כיוון שההשאלה מוגבלת והספרים מיועדים למחקר ולהוראה, בדרך כלל ההורים – עובדי סגל האוניברסיטה – הם אלה שמשאילים עבור ילדיהם. את הילדים עצמם אני פוגשת בחופשות ובהפעלות שאני עורכת לילדים ולבני נוער. שלא כמו ספרייה ציבורית, המיקום שלנו ושעות הפתיחה מחייבים להגיע אלינו במיוחד ולמצוא חנייה כדי להנות מהאוסף אך המאמץ כדאי. להתראות בספריה”.
שעות פתיחה ספריית הילדים והנוער:
ראשון: 18:00-15:00
שני: 13:00-10:00
שלישי: 19:00-16:00
חמישי: 13:00-10:00