כלי שיט קטנים יוצרים זיהום רעש משמעותי
ופוגעים באקולוגיה הימית

מחקר חדש באוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת זאגרב: רעש מכלי שיט קטנים מגיע לעוצמות מזיקות לבעלי חיים ימיים השקולות לאוניות גדולות. הרעש משבש את המערכת האקולוגית. החוקרים קוראים להחמרת הפיקוח והגבלות שיט באזורים רגישים גם בישראל
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה בשיתוף אוניברסיטת זאגרב ופורסם בכתב העת Scientific data מבית nature, מצא כי רעש תת-ימי הנפלט מכלי שיט קטנים כמו יאכטות עשוי להיות בעוצמות דומות לרעש המוקרן מספינות מסחריות גדולות. הרעש משפיע על הפיזיולוגיה של בעלי החיים הימיים וגורם לסטרס המשפיע על בריאותם. המחקר אסף מאגר נתונים הגדול מסוגו, אשר כולל וידאו והקלטות אקוסטיות של מעל ל- 1200 כלי שיט בים האדריאטי, וסיווג אותם לפי סוג, גודל ומהירות שייט. “הממצאים שלנו מצביעים על כך שגם כלי שיט קטנים גורמים לזיהום רעש משמעותי המשפיע על התנהגותם של בעלי חיים ימיים, כולל יונקים ימיים, דגים וחסרי חוליות״. אמר פרופ’ רועי דיאמנט מבית הספר למדעי הים ע”ש צ’רני עורך המחקר.
חיות ימיות כגון: דולפינים ולווייתנים, מסתמכים על גלי קול לתקשורת, ניווט ואיתור טרף, אולם הוכח שגם חיות ימיות אחרות כגון דגים וצבי ים מושפעים בזיהום רעש בים. ״האיגוד העולמי לספנות הכריז על תקנות אשר יובילו להפחתה ברעש מספינות גדולות וארגוני ספנות לאומיים מגבילים מהירות של ספינות סוחר באזורי חוף הכוללים חיות ימיות, אולם אף תקנה לא מתייחסת לספינות קטנות״ אומר מר מארק שיפטון, דוקטורנט בחוג לטכנולוגיות ימיות באוניברסיטת חיפה אשר היה אחראי על ביצוע האנליזות האקוסטיות. ״למעשה, האפקט מרעש מכלי שיט קטנים עשוי להיות משמעותי יותר מספינות סוחר מכיוון שכלי שיט קטנים נמצאים בקרבת החוף היכן שרוב בעלי החיים הימיים מרוכזים״ הסביר הדוקטורנט שיפטון.
על מנת לחשוף את מסקנותיהם לכלל קהילת המחקר, יצרו החוקרים כלי אינטרנטי להנגשת המידע שנאסף באתר ייעודי בשם HearMyShip. המשתמשים יכולים להשוות בין כלי שיט, לצפות בוידאו של כלי השיט שהוקלטו ולשמוע את הרעשים המוקלטים. ״זהו למעשה הדאטהבייס הגדול ביותר המשלב זיהוי של סוג גודל ומהירות כלי השיט עם הרעש המוקרן. אנו מקווים שדרך המידע שנאסף והמסקנות הנלוות הקהילה העולמית תגבש רגולציה מתאימה גם לרעש המוקרן מכלי שיט קטנים, למשל ע״י מדידות רעש מוקרן בזמן בדיקת הכושר שיט השנתי – הטסט של הספינות״. אומר פרופ׳ דיאמנט.
הדאטהבייס הייחודי נאסף בים האדריאטי אל מול העיר שיבניק. ״מדובר בתעלה צרה ברוחב של 100 מטר אשר דרכה יוצאות ונכנסות לעיר כל הספינות. בעונת התיירות התנועה הימית דרך הערוץ עשוייה להגיע לכלי שיט כל כ 10 שניות. זה איפשר לנו לקבל מגוון סטטיסטי משמעותי ביחסית זמן קצר של איסוף מידע״ אומר הדוקטורנט מארק שיפטון.
המערכת לאיסוף המידע כללה שילוב של מצלמה אופטית עם מקליט אקוסטי. המצלמה תיעדה וידאו של כלי השיט העוברים. בעזרת מערכת למידת מכונה ייעודית שפותחה במסגרת המחקר, זוהו כלי שיט שעוברים בתעלה ושוערך סוג כלי השיט, גודלו ומהירותו. המקליט האקוסטי הוצב במרכז הערוץ בעומק של כ 30 מטרים והקליט באופן רציף את הרעשים שבים. לכל כלי שיט שהתגלה בוידאו התאימו החוקרים את האות האקוסטי מכלי השיט בהתאם לזמן החלופה. העיבוד האקוסטי כלל ניתוח ספקטרום הרעש וקביעת עוצמת הרעש שהופקו על ידי כלי השיט השונים. ״תוצאות האנליזה שקיבלנו הראו כצפוי מתאם גבוה בין מהירות כלי השיט לרעש שהוא מפיק דבר העשוי לשמש לפיתוח רגולציות המקטינות את השפעת הרעש מספינות כאלו למשל הגבלת מהירות במעבר ליד שמורות ימיות או כיום פעילויות ניטור רעש במקביל לפעולות ניטור השונות הביולוגית הקיימות כיום״ סיכם פרופ’ דיאמנט.
>> עוד על המחקר בכתבה שפורסמה ב-YNET