זוכרים את ענבר הימן (pink)
איך מנציחים חברה שנרצחה ב-7 באוקטובר? איך משמרים את זכרה? ואיך מתמודדים עם ההבנה שהחברה אינה תחזור? אם תשאלו את מאיה למברג, בוגרת לימודי מגמת תקשורת חזותית בויצו שאיבדה את חברתה ללימודים, ענבר הימן, שנרצחה בעזה לאחר שנחטפה מפסטיבל הנובה ב-7.10, היא תגיד לכם שהיה חשוב לה לעשות פרויקט לזכרה שינציח אותה, ויהפוך להיות חלק מהותי ובלתי נפרד מאירועי הסיום של ארבע שנות הלימוד שלה בויצו.
למברג בחרה לאייר עבור פרויקט הסיום שלה ספר בו דמותה של ענבר היא עורב ורוד, כפי שבחרה לעצמה בשם הרחוב שלה כאומנית גרפיטי (Pink raven), והיא עצמה בתור דרור כתום. בדפי הספר היא תיארה את תחושתה והמחשבות שעלו לה במהלך השנה הקשה הזו. באפיון הדמויות היא התייעצה עם chat gpt כדי להבין איזו מין ציפור היא יכולה להיות במקביל לענבר, לחיות איתה בהרמוניה וללמוד ממנה. את התוצאה תוכלו לראות בתערוכת הבוגרים של בית הספר לעיצוב של אוניברסיטת חיפה – ויצו (תאריך נעילה 28.8) בה מוצגים פרויקטי הסיום של מגמות תקשורת חזותית, עיצוב אופנה, ארכיטקטורה וצילום.
ספרי על ענבר
"ענבר בתור חברה, התאפיינה בהכלה אינסופית. היא ידעה לספק אוזן קשבת בכל מצב, לא משנה מה נאמר לה, מתי ואיפה. היא ידעה לתמוך ולתת את כל כולה כדי שארגיש בנוח לשתף ולפרוק. היא הלכה עם הלב שלה, וסחפה את כולנו יחד איתה, בכזו חינניות, כזה קסם, כמו פיה. אישית, הכרתי את ענבר בשנה א', כשהתחלנו את הלימודים בצל הקורונה והסגרים, בחורה צבעונית – הן מבחינה חיצונית ופנימית. לא לקח הרבה זמן עד שהיא הצליחה לתפוס את תשומת הלב שלי, אבל החיבור האמיתי נעשה רק כשהתחלנו ללמוד פרונטלי, ויצא לנו יותר לבלות יחד פנים אל פנים".
איך הייתה מגיבה לעבודה שיצרת?
"אני חושבת שבהתאם למי שהיא הייתה, קודם כל היא הייתה מפרגנת ומתלהבת, נלהבת מהרעיון שהשם שהיא בחרה לעצמה הפיח דמות ונוכחות. רק לאחר מכן הייתה מתחילה לחקור ולנסות להבין למה בכלל פעלתי ונתתי לה במה. אני חושבת שלפי איך שהרגשתי מענבר, היא הייתה בחורה מאוד צנועה. כן בעלת נוכחות, אבל פעלה לטובתם של אחרים לפני טובתה האישית. על כן היא הייתה ככל הנראה צוחקת את הצחוק המיוחד שלה, ושואלת אלף ואחת שאלות רק מסקרנות ורצון להקשיב ולהבין".
מהכיתה לקריירה
למברג וחבריה מסיימים בימים אלו לימודי עיצוב מסיביים במיוחד. "היו ארבע שנים קשות, שהתחילו בקורונה, סגרים, לימודים מעשיים כמו רישום ויסודות העיצוב שהתבצעו בזום ולא בצורה פרונטלית. הן נגמרו בשנה שבה האסון של ה-7.10 קרה. איבדנו חברה טובה, שהייתה ועודנה חלק בלתי נפרד מאיתנו, וזה משהו קשה מנשוא בפני עצמו. בנוסף, קיצור הסמסטר וקיצור תקופת העבודה על פרויקט הגמר בפרט הקשו על ההתמודדות עם האובדן. סיום לימודים זו נקודה שלא חשבתי שאגיע אליה כל כך מהר, אבל באמת לא הספקתי למצמץ וזה כבר נגמר".
אלו טיפים תתני לסטודנט המתחיל בלימודי עיצוב?
"בתחילה, למדו לקבל ביקורת ולדעת לפרק אותה לגורמים הרלוונטיים. מבחינתי זהו כלי מאוד חשוב, אבל מנגד זה גם משהו שנרכש עם הזמן ולצערי זה לפעמים תהליך ארוך. למאיירים שבינינו, נסו לצמוח מעצמכם. לא לחפש רעיונות בפינטרסט או ממעצבים אחרים. מותר לקחת השראה ולפקוח עיניים כמובן, זה תמיד טוב, אבל בסוף להסתמך על עצמכם ועל הדמיון הפורה שלכם זו הדרך הבטוחה לעבודות עם עניין".
"לאחר מכן, עליכם לחקור, לחקור ולחקור. שתהיה לכם הצדקה ונימוק לכל דבר וכל פרט ופרט בעבודה שלכם, מהצבעים ועד לפונט, גודל פונט וכו'. בסופו של דבר בתחום העיצוב לא עושים הכל סתם 'כי בא לנו'. מאחורי כל בחירה, גם אם אנחנו מודעים אליה וגם אם לא, יש סיבה שצריכה להיות מנומקת היטב".
איך היה אצלך?
"משהו שחטאתי בו לא מעט היה להסתכל ולחפש עבודות של חברים שלי מהכיתה לפני הגשות, מה שערער את הביטחון שלי בעבודות שהגשתי. לפעמים זה לא היה הכרחי. זה לא בהכרח אומר שהעבודות של חברים שלי לא טובות, אלא פשוט שגם העבודות שלי לא פחות טובות משלהם. זה תחום תחרותי למדי, אבל כרגע במקום בו אנחנו נמצאים והחוויה האישית שלי, אנחנו פה אחד בשביל השני. תמיד נחמד להתייעץ ולקבל ביקורת בונה מחברים שמבינים עניין, אבל בסוף להיות עצמאי והחלטי זה הכי חשוב".
מה עוד את ממליצה?
"לא למהר לקנות את כל החומרים ברשימות הציוד. לפעמים נתקעים עם ציוד משנה א' שלא בהכרח תשתמשו בו, וגם הכי יקר לא בהכרח ישמש אתכם יותר מפעם אחת. היפתחו לסגנונות חדשים, צריך לא להתקבע על סגנון עיצובי ספציפי גם אם מאוד אוהבים אותו. להרחיב את הידע, לחקור, לקרוא, להסתכל דווקא במגזינים מודפסים או ספרי עיצוב למיניהם יכול לגוון מאוד".
מה הלאה?
"כרגע אני מתכוונת לנוח, והרבה. אני מתחילה ללמוד קורס נוסף ב-UX/UI בנובמבר, קצת להרחיב אופקים ולצאת מאזור הנוחות ששקעתי בו בזמן התואר. חלום חיי הוא כמובן להפוך למאיירת, אבל מעבר לכך אני שוקלת להמשיך לחפש עוד דברים ללמוד בחו"ל לתקופה, קצת לראות עולם. אם תשמעו על משהו מוזמנים לעדכן".
תערוכת הבוגרים של ביה"ס לעיצוב של אוניברסיטת חיפה – ארכיטקטורה, תקשורת חזותית ואופנה
איפה: קמפוס המושבה, רח' הגנים 21, חיפה
תערוכת החוג לצילום
איפה: מרכז הקולנוע של ביה"ס לעיצוב (בהקמה), רח' סירקין 21, שוק תלפיות, חיפה