מענק המחקר האישי מהחשובים במענקים של האיחוד האירופי, ה- ERC Starting בגובה של כ- 1.5 מיליון יורו הוענק לפרופ' נגה רון-צבי מהחוג למדעי המחשב על מחקרה בנושא: קודים לתיקון שגיאות וחישוב.
תחום המחקר של פרופ' רון-צבי, שזכתה בשנת 2019 בפרס קיריל, אחד הפרסים היוקרתיים בישראל לחוקרים צעירים, עוסק בתפר שבין חישוב לתקשורת. אחת המשימות העיקריות בתחום התקשורת הדיגיטלית היא הבטחת אמינות, כלומר יכולת להתמודד עם שגיאות ('רעש') בשידור. לשם כך מקודדים את התשדורת בקודים לתיקון שגיאות המאפשרים לפענח את התשדורת המקורית גם אם אירעו בה שגיאות. במסגרת מענק המחקר היוקרתי של ה-ERC תתמקד פרופ' רון-צבי בתכנון קודים לתיקון שגיאות המבטיחים אמינות ויעילות מרבית בסיטואציות שונות.
קודים לתיקון שגיאות מאפשרים לנו תקשורת אמינה במגוון מקרים: בתקשורת סלולרית, בכל פעם שאנחנו שולחים מידע ברשת (מיילים, העלאה או הורדה של חומרים בדרופבוקס וכד') ובמקרים שבהם שרתים משכפלים מידע על מנת לגבות אותו. במקרה האחרון, ככל שהקודים לתיקון שגיאות יהיו יעילים יותר, כך אפשר יהיה "להסתפק" בנפחי שרתים קטנים יותר, מה שיביא להקטנה בצריכת החשמל של חוות השרתים, שצורכים כיום כ-3% מצריכת החשמל העולמית. לכן לפיתוח של קודים טובים ואמינים יותר לתיקון שגיאות חשיבות רבה להבטחת תקשורת אמינה, מהירה, מדויקת ואף מקיימת יותר.
פרופ' גור אלרואי, רקטור האוניברסיטה, בירך על הזכייה: "אנחנו גאים על זכייתה של פרופ' נוגה רון-צבי ב-ERC בתחום מדעי המחשב, שמעיד על ההשקעה הגדולה שלנו בתחום מדעי הנתונים בשנים האחרונות. הוא גם מעיד על ההבנה ההולכת וגדלה שהקיימות קשורה לכל תחום, וגם באמצעות פיתוח אלגוריתמים וקודים אנחנו יכולים בסופו של דבר להשפיע על הפחתה בניצול משאבים והפחתת חשמל או שיפור הנגשה דיגיטלית והתמודדות עם הפער הדיגיטלי, שהוא קריטי לצמצום פערים. אנחנו באוניברסיטת חיפה נמשיך להשקיע בחוקרים ובחוקרות הצעירים שלנו ונמשיך לעודד אותם לחשוב בכל המחקרים שלהם איך בסופו של דבר הם יכולים להשפיע על החברה".
22.11.22