נטילת משככי כאבים ממשפחת האפיואידים בגילאים 75-80 מגדילה את הסיכון לדמנציה ב -39%, לעומת אנשים שאינם נוטלים משככי כאבים ממשפחת האופיואידים, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. "תוצאות המחקר מראות כי נטילת משככי כאבים (במרשם) ממשפחת האופיואידים עלולה להגביר את הסיכון לדמנציה בקרב אנשים מבוגרים. לכן, חשוב שאנשי צוותים רפואיים, וכן גם המטופלים והמטופלות, יתייחסו להשפעה שלילית זו אל מול התועלת שבנטילת משככי כאבים ממשפחת האופיואידים", אמר פרופ' סטיבן לוין מהאוניברסיטה, שעמד בראש צוות המחקר.

דמנציה הינה מחלה נויורודגרנטיבית המאופיינת בירידה ביכולת הקוגניטיבית ופגיעה בביצוע פעילויות יומיומיות. המחלה פוגעת בכ-6%- 5 מהאנשים באוכלוסייה מעל גיל 60. מספר המקרים של אנשים החולים בדמנציה צפוי להעלות בצורה משמעותית ויוכפל  עד לשנת 2040. כיום לא ניתן לרפא דמנציה ולכן זיהוי גורמי הסיכון למחלה הוא הכרחי.

במחקר שפורסם בכתב העת The American Journal of Geriatric Psychiatry  ביקשו פרופ' לוין מהאוניברסיטה, פרופ' ערד קודש מקופת חולים מאוחדת ומהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטה, פרופ' יאיר גולדברג מהטכניון וד"ר ענת רוטשטיין מבית החולים Mount Sinai , לבדוק האם נטילת משככי כאבים ממשפחת האופיואדים בקרב אנשים מעל גיל 60 מגדילה את הסיכון לחלות בדמנציה.

אוכלוסיית המחקר כללה 91,307 מבוטחי קופת חולים מאוחדת, מעל גיל 60, ללא אבחנה של דמנציה בין השנים 2012 – 2002. קבוצה זו נבדקה באופן פרוספקטיבי היסטורי אחר התפתחות דמנציה בין השנים 2017 – 2013. אוכלוסיית המחקר חולקה לארבע קבוצות גיל: 60-70, 70-75, 75-80, 80 ומעלה.

מתוצאות המחקר עולה כי  2,849 (3.1% מאוכלוסיית המחקר)  נבדקים נחשפו למשככי כאבים ממשפחת האופיואידים , ו -5,298 (5.8% מאוכלוסיית המחקר) פיתחו דמנציה במהלך תקופת המחקר. הקשר הזה נבדק באמצעות מספר מבחנים סטטיסטיים ומצביע על כך שחשיפה למשככי כאבים ממשפחת האפיואידים בגילאים 75-80, קשורה בסיכון מוגבר לדמנציה של פי 1.39 לעומת אותה קבוצת הגיל שלא נוטלת משככי כאבים ממשפחת האפיואידים. "העלייה בסיכון לדמנציה נשארה משמעותית בקבוצת גיל זו בכל הניתוחים הסטטיסטים נוספים שביצענו, כולל חלוקה של אוכלוסיית המחקר לקבוצות דמוגרפיות, קבוצות עם מחלות נלוות וקבוצות שנחשפו לאופיואידים באופן שונה" אמר פרופ' לוין.

13.7.22

.