הפייק-ניוז היא מילה מכובסת ללוחמה פסיכולוגית, האליטות הבינו את הסכנה שמציבות בפניהן הרשתות החברתיות ופיתחו כלים וטכניקות לנצל את המצב לטובתן וכבר עקפנו מזמן את החזון הדיסטופי של אורוול ב-"1984", אלה רק חלק מהתובנות שעולות מהקורס החדש שנפתח השנה באוניברסיטה, "מהפכת הרשתות החברתיות והסייבר", שמיועד לאנשי כוחות הביטחון שלומדים באוניברסיטה ולסטודנטים בינלאומיים בקורס בביטחון לאומי. "תופעת ה'פייק ניוז' יצרה מצב שאנחנו לא יכולים להאמין יותר לאף אחד ולשום דבר, מכיוון שאנחנו מוצפים במידע שאין לנו יכולת לדעת את רמת האמינות שלו. אנשים לא מבינים ש-50% מהתעבורה באינטרנט הם בוטים העושים דברים שונים ברשת ובין היתר מייצרים 'פייק-ניוז'. זה לא קורה סתם ויש כמובן מי שמרוויח מהמצב הזה והוא מעוניין שהוא יימשך. זה מעמיד אתגר רציני מאוד על עתיד הדמוקרטיות", אמר ד"ר יניב לויתן, שמעביר את הקורס.
הקורס החדש של ד"ר לויתן, מומחה ללוחמה פסיכולוגית, שיווק דיגיטלי ולוחמת סייבר, עוסק באבולוציה של הסביבה הדיגיטלית וההשפעות החברתיות שלה. החל מההשפעה על התא המשפחתי, על הקשר שבין הורים לילדים וכמובן, על הקשר שבין השלטון לאזרח. ובהקשר הזה, התובנות של ד"ר לויתן לא בהכרח מעודדות.
לדבריו, הרשתות החברתיות יוצרות תחושה שהאזרחים יכולים להתאגד, לנסות להשפיע ולחולל שינוי, אולם בפועל הן הפכו לכלי שמאפשר לאליטות השולטות להעביר מסרים מדוייקים ויעילים הרבה יותר מאשר בעבר. "עיקרון העל של התעמולה הנאצית טען שאי אפשר לשקר בקטן. כי על שקר קטן יתפסו אותך. הרבה יותר קל לשקר על משהו ענק, וכדי לשקר בענק, כל מה שאתה צריך לעשות זה לחזור על המסר מספיק פעמים ולהכריז שמי שלא רואה את המציאות כמוך הוא בוגד. הרשתות החברתיות מאפשרות הוצאה לפועל קלה ואפקטיבית הרבה יותר של השיטה הזו", אמר.
במסגרת הקורס החדש יינתן דגש רב לכלי היעיל ביותר בהקשר זה - ה"פייק ניוז", או בעצם, "לוחמה פסיכולוגית ותעמולה", כפי שמכנה זאת ד"ר לויתן. "ה'פייק ניוז' משתמש באינפלציית המידע העצום ליצור מצב שבו אנחנו לא יכולים להאמין יותר לשום דבר. ויש כבר מחקרים שמראים איך אמון הציבור בתקשורת – המסורתית והחדשה – יורד בצורה דרסטית. במסגרת הקורס נראה את האתגר העצום שה'פייק ניוז' מציב בפני הדמוקרטיות המערביות: אין ספק שארצות הברית מסוגלת לייצר לא פחות 'פייק ניוז' מרוסיה. אלא שארצות הברית פועלת תחת ערכים של חשיבות האמת, אמינות התקשורת ועוד. מדובר בכלי יעיל בידי מי שלא מתחבט בסוגיות של מוסר – ויש לא מעטים כאלה".
במסגרת הקורס יצפו הצופים בקטעים מתוך הסרט "1984" המבוסס על ספרו של ג'ורג' אורוול. לדבריו של ד"ר לויתן, אנחנו נמצאים כיום במקומות שעליהם אורוול לא יכול היה לפנטז אפילו. "ב-'1984' השלטון שולט עלינו בעיקר דרך הטלסקרין, שיכול לראות כל מה שאנחנו עושים. הכלים הטכנולוגיים של היום, בהם אנחנו משתמשים מרצון, כמו הטלפון החכם, הרשתות החברתיות, הן מאפשרות לאליטות לחדור לנו אל תוך המוח".
אלא שלא הכל אבוד עדיין – בעיקר לא לתלמידי הקורס. "מי שיסיים את הקורס יהיה ביקורתי יותר למידע שהוא סופג, יבין את התהליכים שקורים בתעשיית המידע ותהייה לו יכולת יותר טובה לנתח ולהבין את המציאות", מסכם ד"ר לויתן.