פסים, כוכבים ומגן דוד - בכנסת ישראל

"אני מברך את הפעולות והניסיון להביא לכך שגם אנחנו, הישראלים, נכיר היטב את יהדות ארצות הברית. זו האפשרות והחובה שלנו להמשיך ולפתח את הקשר הזה", כך אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו באירוע מיוחד שקיימה הכנסת לרגל פתיחת התערוכה של תוכנית רודרמן ללימודי יהדות ארצות הברית של אוניברסיטת חיפה שציינה את תרומת יהדות ארצות הברית למפעל הציוני.

באירוע החגיגי, שעמד במרכז יום מיוחד שהקדישה הכנסת ליחסי ישראל-יהדות ארצות הברית, הופגנה אחדות יוצאת דופן של כל קצוות הבית: ראש הממשלה נתניהו ויו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג קיבלו הסבר על התערוכה מראש תוכנית רודרמן פרופ' גור אלרואי, שאמר כי רוב הציבור הישראלי לא מכיר מספיק את תרומת יהדות ארצות הברית למדינת ישראל, וכי המפעל הציוני היה נראה אחרת ללא התרומה יוצאת הדופן של יהדות ארצות הברית. "אנחנו כישראלים צריכים להתחיל ללמוד על יהדות ארצות הברית. לצערי עד כה היתה זו דרך חד-סטרית, בו הם יודעים עלינו הרבה יותר ממה שאנחנו יודעים עליהם. מדובר בקהילה שתרמה הכי הרבה למפעל הציוני", אמר פרופ' אלרואי. לנוכח דברים אלה אמר ראש הממשלה מעל לפודיום כי יש חשיבות ללמוד את יהדות ארצות הברית.

עוד אמר פרופ' אלרואי כי בכל פעם שמדינת ישראל ויהדות ארצות הברית שיתפו פעולה, התוצאות היו יוצאות דופן. יו"ר הכנסת ח"כ יואל יולי אדלשטיין, שאירח את התערוכה והיה זה שהחליט לקיים את האירוע המיוחד של הכנסת לרגל פתיחתה אמר, "לכל אחד הייתה אסוציאציה אחרת בנוגע לדבריו של פרופ' אלרואי על הצלחה כזו או אחרת. האסוציאציה שלי בתור אסיר ציון, ובטח גם של חברי שנמצא כאן יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי, הייתה שאילולא שיתוף הפעולה הזה, מי יודע אם נתן ואני היינו יושבים כאן היום בכלל". גם שרנסקי התייחס בדבריו להתגייסות הגדולה של יהדות ארצות הברית בשנות ה-70 וה-80 למען אסירי ציון ואמר שבכל פעם שהוא וחבריו היו יוצאים להפגין בברית המועצות, הם ידעו שיש עשרות או אפילו מאות אלפי יהודים בארצות הברית שמפגינים מייד גם הם ופונים לחברי הקונגרס והסנאט שלהם למען אסירי ציון. ללא התמיכה הזו וללא הידיעה שלנו שיש לנו תמיכה זו, הוא אמר, לא היינו משיגים דבר.

כאמור, התערוכה והאירוע החגיגי לפתיחת התערוכה היה חלק מיום מיוחד של כנסת ישראל שהוקדש לתרומת יהדות ארצות הברית למפעל הציוני. יוזם היום הוא ח"כ נחמן שי, יו"ר השדולה ליחסי ישראל-ארצות הברית אליו הצטרפו יו"ר הכנסת, קרן רודרמן ועוד. יום זה נקבע במועד שבו מצויין חודש יהדות ארצות הברית בארצות הברית - וזו הפעם הראשונה שבישראל מציינים יום זה, יחד עם יהדות ארצות הברית.

התמונות באדיבות קרן רודמן.

קרדיט: דניאל גלבוע