פרח השבוע: זוּטָה לְבָנָה

ZUTAהזוטה עשויה לפרוח, באותו אתר, ממאי ועד דצמבר. בעונה ארוכה זו נחשף הצמח למבקרים מקבוצות שונות: דבורים (מקטנות ועד גדולות כולל דבורת הדבש), צרעות, פרפרים ורפרפים. תדירות המבקרים, הרכבם וחשיבותם ביעילות ההאבקה, המוערכת  על ידי מספר גרגרי האבקה המועברים אל הצלקת בביקור אחד של המאביק, משתנה במשך העונה ובין אוכלוסיות. נמצא שרוב המבקרים הקטנים בכלל אינם מעבירים גרגרי אבקה מאחר ואינם באים במגע עם הצלקת ולמעשה הם גנבי צוף ואבקה.

אחד משמותיה בערבית הוא "נענת הסלעים השטוחים" מציין את בית גידולה - סלעי גיר שטוחים, לעומת נדירותה בסלעים זקופים ובמצוקים. משך הקיץ קטן הנוף הירוק, עלי החורף מוחלפים בעלים קטנים יותר ומשתנה  גם ההרכב הכימי של הצמחים. העלים הנרקבים בקרקע משחררים חומרים המונעים נביטה של צמחים אחרים. לאור הסתפקותה בכמות מים קטנה ופריחתה הממושכת מגודלת הזוטה כצמח נוי.
הזוטה היא מצמחי החליטה המשובחים ביותר ומגודלת  בתרבות, באופן מסחרי לצורך זה.  שמה הנפוץ בערבית הוא  "עשב התה" ( בהא הידיעה!). הזוטה נחשבת ביותר כנגד כאבי בטן, לפתיחת דרכי הנשימה, ולהורדת לחץ הדם. הבשומת העזה מרחיקה שינה מעיני האנשים, לכן נהוג להביא אגודות של זוטה בעת שמחות כדי לא להירדם.  בעבר רפדו את משטחי ייבוש התאנים בזוטה  כדי שהבשומת  תיספג בפירות המתייבשים,  כן נהגו גם להניחם בין הבגדים למתן ריח טוב ולהרחקת מזיקים.

טקסט: פרופ' אמוץ דפני
צילום: נעם עביצל